Jultoppen- en glittrande show med de allra största julhitsen från de senaste 1000 åren

I ”Jultoppen” har vi valt ut de allra största julhitsen som gjorts under de senaste 1000 åren. Låtskatten är gigantisk, så det var verkligen inte lätt att välja. Efter många, många repetitioner och intensiva diskussioner hade vi valt ut de 10 jullåtarna som vi tycker är allra bäst.

Med på listan hamnade till slut bland andra”Åsnans sång” från år 1080, ”Staffan var en stalledräng”, ”Midnatt råder” och ”Jag såg mamma kyssa tomten”. Dessutom platsade såklart Telemans svängiga julkantat – framförd av vår operasångerska och på våra historiska instrument – och den medeltida fantastiska slagdängan ”Lapsoset Laulakaa”.

När vi spelar Jultoppen har vi med oss vår stabila kompis Roland, en trummaskin från 1970-talet som har en central roll på scenen och spelar live tillsammans med oss. Vi lovar att Roland gör den redan svängiga julmusiken ännu svängigare.

Självklart är barnen med och röstar på vilken låt som ska ligga etta på Jultoppen år 2009. Och de är med på andra sätt också. Det händer hela tiden något på scenen som fångar deras ögon och öron. Dramatik, komik och musik vävs samman och garanterar en uppladdning inför julen som ger mersmak. Mellansnack och presentationer följer en röd tråd och baseras på våra egna julminnen – sådant som är lätt att känna igen sig i och identifiera sig med. Och som en exra julklapp bjuder vi på lite olika dansnummer.

Framför allt märker man att det inte spelar någon roll vem som skrev vad eller när det skrevs. För kärleken till musiken är tidlös.

En annorlunda Jultopp med en rolig scenshow där det också finns plats för skratt.

Jultoppen! Här är de 10 allra bästa julhitsen som skrivits på de senaste 1000 åren, enligt oss i Ensemble Flatterie.

Eftersom barnen är med och röstar så kan den inbördes ordningen ändras.

 

10. Åsnans sång (1000 talet)
9. Jag såg mamma kyssa tomten (1900 talet)
8. Georg Philip Telemann, julkanat  (1700 tal)
7. Räfven raskar öfver isen (1600 tal)
6. Nel Mezzo (1300 talet)
5 I’m dreaming of a white Christmas (1900 talet)
4. Midnatt råder (1900 talet)
3. Lapsosat ur Piea Cantiones (1500 talet)
2. Stilla Natt (1800 talet)
1. Staffan Stalledräng potpurri (12-1900) talet