OM FLATTERIE

Det bästa på 1000 år!!

Ensemble Flatterie är en unik kvartett som spelar de allra största hitsen från de senaste 1000 åren. Ända sedan starten på Musikhögskolan i Malmö på 1980-talet har vi haft siktet mer inställt på stampande fötter än på rynkade pannor och initierade kommentarer.

Under åren har mer än 1 700 föreställningar spelats på turné från Ystad till Luleå. Vi har även gästat Tyskland, England och Danmark. Och var vi än har spelat har både publik och recensenter häpnat, jublat, skrattat och blivit förtjusta.

Vi har också prisats av andra än den vanliga konsertpubliken. Redan 1986 fick Ensemble Flatterie Musikaliska Akademins stora ensemblestipendium. Vi har fått bidrag från Allmänna arvsfonden, Kultur Skåne, Musikverket och Sparbanksstiftelsen.

Ensemble Flatterie uppbär stöd från Statens Kulturråd.

Vi spelar både akustiskt och elförstärkt, på tidstrogna instrument och mer moderna. Ibland tar vi med oss Trummaskinen Roland R-55 från 1970-talets början, som hjälper oss att sätta extra sväng i repertoaren!

Golden Hits 1228-1767, 220 volt Ba-Rock och Bar-Barock är exempel på elförstärkta föreställningar som vi har spelat på så skilda ställen som rockklubbar, barer, restauranger, vernissager och festivaler.

År 1990 spelade vi in en banbrytande rockvideo med 1700-talsmusik som visades i Sveriges Television vid ett flertal tillfällen. Vi har även medverkat i en mängd SVT-program och TV 4’s morgonprogram.

År 1998 spelade vi in vårt första CD-album och firade på så sätt vårt 10-årsjubileum. Skivan heter Ensemble Flatterie Live, 14 Golden Hits 1228-1767” , en platta som fortfarande spelas så stereon glöder.

2008 fick bandet en ny sångerska; Operasopranen Mette af Klint.

Samma år firade vi i Flatterie 20 års turnerande med föreställningen ”Absolute Old Music” som spelades flitigt på Sörmländska slott, kyrkor och avslutades med en bejublad Grande Finale på Malmöfestivalen.

Sommaren 2009 hade vi premiär på Hysteriskt Gammal Musik där vi passade på att hylla Henry Purcell som fyllde 350 år. Sedan dess har föreställningen fortsatt att spelas och nya spännande och rockiga låtar av Henry Purcell har lyfts in i programmet.

Vi har även gått bakåt i tiden och spelat de allra största hitsen från de senaste 1 500 åren. Konserten kallade vi Hysteriskt Gammal Musik – Nu ÄNNU äldre!

Under åren har vi fortsatt att utveckla vår konsert; Air-Flatterie-Ditt Flygbolag från Barocken! På Norrlandsoperan presenterade vi showen även för den yngre skolpubliken som togs med på en hissnande flygresa till världens alla hörn.

Att spela för barn har alltid varit en stark drivkraft för Ensemble Flatterie.

Ba-Rock, Robin & Marion, Kanske på Svensktoppen 1328, Jultoppen, Air Flatterie-Ditt Flygbolag från Barocken och Sex, Genus & Barock´n Roll har under året spelats för 100 000-tal barn och unga på turné genom de flesta av landets regionala musikinstitutioner.

Vi spelar även inom ramen för Skapande skola. Då kopplas våra konserter ofta ihop med workshops med musikskapande där vi gör låtar tillsammans med eleverna.

År 2014 beviljade Musikverket oss medel för att vi skulle kunna ta fram föreställning: Sex, Genus och Barock’n Roll. Med Barockmusikens och genusforskningens hjälp har vi gjort en fysisk, rolig och sexig musikföreställning om genus och identitet för högstadiet.

Detta genererade i ett nytt spännande samarbete med Zie, genusinstitutionen vid Stockholms universitet och RFSU i Stockholm och Malmö.

Vi har glädjande nog också beviljats medel till vår sexapp som kommer att knytas ihop med föreställningen. Här samarbetar vi med app-företaget Do-Fi från Malmö

I över 30 år har vi fortsatt med mängder av turnéer. Det vinnande konceptet är att vi har så vansinnigt roligt ihop, både på scenen och utanför den.

En ny allsångskonsert, barnföreställningar, skapande skola-workshop, företagsshower, kyrkokonserter, en ny app och ett alltid pågående samtal om nya idéer, allt för att nå ut med den riktigt gamla musiken som vi älskar så mycket till helt nya publikgrupper.

Mer information om nya showen kan du läsa här.
Sidan uppdateras löpande.

Ensemble Flatterie består av: 
Mette af Klint sopran
Anna-Carin Fogelqvist blockflöjter
Hans Lundquist lutor
Pelle Halvarsson barock- och elcello
Trummaskinen Roland R55 rytmer

Regi:
Helena Collert

Producent:

Anna-Carin Fogelqvist

Musiken är arrangerad av Hans Lundquist och Pelle Halvarsson.

Kolla in oss själv på någon av våra föreställningar. Du kan också lyssna och se oss på oss här .

Flatterie genom tiderna, från 80-talet och vidare: