OM FLATTERIE

Det bästa på 1000 år!!

Ensemble Flatterie är en unik kvartett som spelar de allra största hitsen från de senaste 1000 åren. Ända sedan starten på Musikhögskolan i Malmö på 1980-talet har vi haft siktet mer inställt på stampande fötter än på rynkade pannor och initierade kommentarer.

Under åren har mer än 1 600 föreställningar spelats på turné från Ystad till Luleå. Vi har även gästat Tyskland, England och Danmark. Och var vi än har spelat succéerna Ba-RockRobin & Marion- en medeltida musikal för barn, Kanske på Svensktoppen 1328, Jultoppen och Air Flatterie-Ditt Flygbolag från Barocken har både publik och recensenter häpnat, jublat, skrattat och blivit förtjusta.

Vi har också prisats av andra än den vanliga konsertpubliken. Redan 1986 fick Ensemble Flatterie Musikaliska Akademins stora ensemblestipendium. Vi har fått bidrag från Allmänna arvsfonden, Kultur Skåne och Sparbanksstiftelsen.

Ensemble Flatterie uppbär stöd från Statens Kulturråd.

Vi spelar både akustiskt och elförstärkt, på tidstrogna instrument och mer moderna. Ibland tar vi med oss Trummaskinen Roland R-55 från 1970-talets början, som hjälper oss att sätta extra sväng i repertoaren!

Ensemble Flatterie spelar Golden Hits 1228-1767 och 220 volt Ba-Rock är exempel på elförstärkta föreställningar som vi har spelat på så skilda ställen som rockklubbar, kyrkor, vernissager och festivaler.

År 1990 spelade vi in en banbrytande rockvideo med 1700-talsmusik som visades i Sveriges Television vid ett flertal tillfällen. Vi har även medverkat i en mängd SVT-program och TV 4’s morgonprogram.

År 1998 spelade vi in vårt första CD-album och firade på så sätt vårt 10-årsjubileum. Skivan heter Ensemble Flatterie Live, 14 Golden Hits 1228-1767” en platta som fortfarande spelas så stereon glöder.

2008 fick bandet en ny sångerska; Operasopranen Mette af Klint. Samma år firade vi i Flatterie 20 års turnerande med föreställningen ”Absolute Old Music” som spelades flitigt på Sörmländska slott och avslutades med en bejublad Grande Finale på Malmöfestivalen.

Sommaren 2009 hade vi premiär på Hysteriskt Gammal Musik där vi passade på att hylla Henry Purcell som fyllde 350 år.

År 2010 gick vi bakåt i tiden och spelade de allra största hitsen från de senaste 1 500 åren. Konserten kallade vi Hysteriskt Gammal Musik – Nu ÄNNU äldre!

Sedan dess har vi fortsatt med mängder av turnéer och roliga repetitioner.

En ny allsångskonsert, barnföreställningar, företagsshower och ett pågående samtal om nya idéer, allt för att nå ut med den riktigt gamla musiken som vi älskar så mycket till helt nya publikgrupper.

Under 2013 har vi fortsatt att utveckla vår senaste konsert; Air-Flatterie-Ditt Flygbolag från Barocken! På Norrlandsoperan i april månad presenterade vi showen även för den yngre skolpubliken som togs med på en hissnande flygresa till världens alla hörn. Vi spelar även inom ramen för Skapande skola.

Nu har vi siktet inställt mot 2014.

Musikverket har glädjande nog beviljat oss 340 000 kronor för att de tror på vår nya föreställningsidé: Sex, Genus och Barock’n roll. Med Barockmusikens och genusforskningens hjälp vill vi göra en fysisk, rolig och sexig musikföreställning om genus och identitet för högstadiet. Detta blir ett nytt spännande samarbete med Zie, genusinstitutionen vid Stockholms universitet och RFSU i Stockholm och Malmö. Showen kommer också finnas som en offentlig show för vuxna. Premiär 2014 bland annat på Victoriateatern i Malmö.

Mer information om nya showen kan du läsa här.
Sidan uppdateras löpande.

 

Ensemble Flatterie består av: 
Mette af Klint sopran
Anna-Carin Fogelqvist blockflöjter
Hans Lundquist lutor
Pelle Halvarsson barock- och elcello
Trummaskinen Roland R55 rytmer

Regi:
Helena Collert

Producent:

Anna-Carin Fogelqvist

Musiken är arrangerad av Hans Lundquist och Pelle Halvarsson.

Kolla in oss själv på någon av våra föreställningar. Turnéplan och mycket mer hittar du här. Du kan också lyssna och se oss på oss här eller på Myspace.

Flatterie genom tiderna, från 80-talet och vidare: