Kanske på Svensktoppen 1328, barn- och familjeföreställning

Om man spelar de melodier som var inne på 1300-talet som om det var technomusik från vår tid, hur låter det då? Eller om man spelar en svensktoppslåt från våra dagar men med medeltidens instrument och tonfall, hur låter det?

Efter succéerna ”Ba-Rock”, ”Golden Hits 1228-1767” och ”Robin & Marion” som tillsammans spelats i mer än 1000 föreställningar för barn så presenterar vi stolt vår glitter- och glamourshow ”Lilla Kanske på Svensktoppen 1328.”

I den här showen leker vi med musikhistorien. Gör Country av medeltiden och Romanser av hela melodifestivalen. Vi vänder på rätt, fel, sant och falskt. Vi tar oss den ultimata friheten. Ibland blir det så vackert så man ryser och ibland svänger det så man knappt kan sitta still. Och framför allt märker publiken att det inte spelar någon roll vem som skrev vad eller när det skrevs. För kärleken till musiken är tidlös – och det går igenom i hela föreställningen.

När vi skapade föreställningen var det viktigt för oss att det skulle bli en show utan lösa trådar eller döda stunder. Därför binder vi ihop det hela med talavsnitt som bygger på egna minnen om kärlek, oförrätter, besvikelser, förhoppningar och ren och skär ilska – sådant som alla kan känna igen sig i.

Showen bjuder dessutom på dansnummer, designade glittriga scenkläder och annat som talar till såväl barnens öron och ögon som och till deras kreativitet. Det här är definitivt en annorlunda Svensktopp med en rolig scenshow med massor av plats för skratt och engagemang.

Medverkande:

Mette af Klint- sopran
Anna-Carin Fogelqvist- blockflöjter
Pelle Halvarsson- cello
Hans Lundquist- luta

 

Lilla Kanske på Svensktoppen 1328

J. Morgensen (1972) Sofia dansar Gogo
(en svängig schlager som vi gjort till vår egen, en vansinnigt rolig text)

Henry Purcell (1659-1695) Strike the viol
(Henry föddes i England för 350 år sedan och vi älskar hans musik)

Giovanni da Florentina (1328) Nel Mezzo
(Denna låt hade säkerligen legat på Svensktoppen år 1328, om det funnits någon svensktopp då)

John Dowland-Bizet (1563-1875) Flow my tears, Habanera
(en mix mellan musik av John Dowland 1563, George Bizet 1875 och Judas Priest 1980)

Anonym/Trad. (ca 1580) Greensleeves
(en vacker tryckare och folklig visa från 1500 talet, skriven av en anonym kompositör)

ur Piaecantiones (1500-tal) Lapsoset, Laulakaa
(hämtad ur en samling skolsånger som alla elever skulle kunna på 1500 talet. I vår version blir det en linedance country med hattar, väldigt uppskattad av barnen)

Abba (1970) Gimme Gimme Gimme
(Enligt Ensemble Flatterie den allra största hitlåten från senaste 1000 åren)